2024 balandžio 29 d.

Turizmas

Bažnyčios

Papilės Šv. Juozapo bažnyčia. Šiaudinės Švč. Mergelės Marijos bažnyčia.

Gamtos paminklai

Penkiolikakamienė liepa Rudikių ąžuolas Užbrasčių ąžuolas

Jurakalnis

Į pietus nuo senųjų kapinių, kairiajame Ventos krante, stūkso išvaizdus medžiais apaugęs gūbrys, nuo skardžio atskirtas gilia griova, nueinančia į Ventos upės slėnį - tai Jurakalnis

Malūnai

Augustaičių malūnas Papartynės malūnas Papilės malūnas Pašilės malūnas Rudikių malūnas

Muziejai

Simono Daukanto memorialinis muziejus. Lazdynų Pelėdos muziejus

Paminklai

S. Daukanto paminklas. S. Daukanto kapas. Paminklas 1863-1864 m.sukilėliams Biliūniškėse. Paminklinis akmuo Užbrasčių kaime 1863 m. laisvės kovotojams atminti. Šv. Jurgio paminklas

Parkai

Eglesių parkas, Kairiškių parkas, Klaišių buvusio dvaro parkas, Meškėnų buvusio dvaro parkas, Papilės parkas, Papilės vardinis ąžuolynas, Paragių parkas

Piliakalniai

Sustojus Papilėje, viename seniausių Žemaitijos miestelių, pirmiausia derėtų užkopti ant dviejų piliakalnių, tolimos istorijos liudininkų.

Apžadų kapeliai

Kelio Tryškiai - Viekšniai atkarpoje, už Kairiškių gyvenvietės, veda lauko keliukas į Apžadų kapelius.

Informacija / Archyvas

Po susirinkimo laukiama pasiūlymų

2016.07.21
 

     Birželio 28 d. pavakarę Papilės miestelio bendruomenės ir klubo „Atgaiva“ iniciatyva miestelio gyventojai buvo sukviesti į pasitarimą dėl kryžiaus, esančio prie Šv. Juozapo bažnyčios išsaugojimo ir Lietuvos šimtmečio įamžinimo Papilėje.

     Susirinkime dalyvavo rajono savivaldybės vicemeras Apolinaras Nicius, Lietuvos 100-mečio įamžinimo Papilėje komiteto narys Algirdas Gauronskis, architektas Šarūnas Sabaliauskas.

     Susirinkimą pradėjusi bendruomenės pirmininkė Dovilė Joniškienė išsakė susirinkimo iniciatorių susirūpinimą dėl kryžiaus prie bažnyčios šventoriaus išlikimo ir plačiai nuskambėjusių atgarsių „Šiaulių krašto“ laikraštyje dėl būsimo paminklo šimtmečiui įamžinti Papilėje.

     Seniūnas Antanas Vaičius nuoširdžiai padėkojo Laimai Šalčius už elektroninį laiškelį, kuriame ponia Laima pirmiausia pasidžiaugė mūsų iniciatyva įprasminti Lietuvos 100-metį Papilėje. Taip pat seniūnas išdėstė visą chronologiją su konkrečiomis datomis, pasitarimais ir renginiais nuo 2014 metų vasario 16-osios šventės, kuomet buvo pradėta kalbėti apie pasirengimą Lietuvos valstybės 100-mečio įamžinimui Papilėje.

     Architektas Šarūnas Sabaliauskas, nelabai norėjusiai klausyti auditorijai, bandė paaiškinti, kad aikštės prie bažnyčios priešprojektinis pasiūlymas pristatytas kaip vizija lėšoms gauti ir projektinei dokumentacijai parengti. Šv. Jurgio bronzinė skulptūra pateikta tik kaip galimas variantas. Dėl galutinio paminklo eskizo dar nėra apsispręsta ir jis bet kokiu atveju būtų svarstomas bendruomenėje. Beje šių metų Vasario 16-osios minėjimo metu, šventės dalyviams pristatytoje aikštės prie bažnyčios sutvarkymo vizijoje, apie čia esančio kryžiaus iškėlimą nebuvo ir kalbos, pasilikta galimybė jį keletą metrų patraukti į šoną, kad palikti atvirą erdvę įvažiavimui per pagrindinius bažnyčios vartus į šventorių gaisro, ar kitos nelaimės atveju.

      Vicemeras Apolinaras Nicius sveikino bendruomenės iniciatyvą diskutuoti.

      Ventos regioninio parko specialistas Justas Teišerskis išdėstė kokie darbai iki 2020 metų numatomi tvarkant II Papilės piliakalnio prieigas.

      Tautodailininkas Antanas Adomaitis siūlė, kuriant akcentą 100-mečiui Papilėje, nenutolti nuo Simono Daukanto temos.

      Dėl netinkamos tai progai Šv. Jurgio skulptūros pasisakė Nijolė Grudžinskienė, Aleksandras Kulvelis, Janina Kyzikienė, Regimantas Daunys, Violeta Griciuvienė, Vytautas Lapėnas, kiti papilėniškiai. Aldona Mockevičienė kategoriškai pasisakė už kryžiaus patraukimą. Ilgai vyko diskusijos, o susirinkimui baigiantis, seniūnas Antanas Vaičius, pritardamas Laimos Šalčius siūlymui, paprašė visų iki rugsėjo 1 d. pateikti raštiškus pasiūlymus su priimtino paminklo vizija, su jo aiškiu aprašymu.

 

 

        Seniūnijos informacija

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016.07.29 14:52
 

100-mečiui

Kontaktai

Akmenės rajono Papilės

seniūnijos rėmimo fondas
Kodas 153091222
J. Basanavičiaus g. 22A, Papilė,

LT-85243, Akmenės r. sav.
Tel. (8 425) 32633
El. paštas antanas@vaicius.lt

 

2009 - 2024 © Papilės kraštas